RABDOMYOLYSE OG TRENING: ÅRSAKER, SYMPTOMER OG BEHANDLING

HVA ER RABDOMYOLYSE?

Rabdomyolyse (rabdo) er ekstrem nedbryting av skadet muskulatur og kan blant annet forårsakes av overdreven hardtrening. Rabdomyolyse er en tilstand som oppstår når den tversstripede skjelettmuskulaturen (av gresk rhabdomyo) brytes ned raskt på grunn av skader på musklene. Muskelskader frigjør proteinet myoglobin i blodstrømmen, og for mye myoglobin i blodet kan føre til akutt nyresvikt, noe som er dødelig om det ikke behandles raskt.

ÅRSAKER

Rabdo kan skje på grunn av eksterne faktorer som for eksempel brannskader, bilulykker (støtskader), narkotikabruk eller ekstrem kulde/hete, men det går også an å få det ved for hard trening.

Treningspåført, eller treningsindusert, rabdomyolyse skjer oftest med folk som er dehydrert eller ikke er vant til å trene hardt. Det er gjerne folk som var veltrente og sterke i ungdommen, og som tror at kroppen tåler like mye etter at den ikke har trent på 10-20 år. Dårlig form og stor vilje er en farlig kombinasjon, derfor anbefaler vi sterkt å ta noen PT-timer i starten slik at du får justert ambisjonsnivået ditt til hva kroppen din egentlig tåler.

Det skal litt til for at godt trente folk kan går på en smell, men om de presser seg for hardt og andre faktorer også spiller inn kan det gå galt. Og det er stadig flere som presser seg litt for mye.

Medvirkende årsaker til rabdomyolyse:

  • Dårlig væskebalanse
  • Infeksjoner (det er ikke lurt å trene hardt når man er syk)
  • Trening i kulde (eller varme)
  • Høyt blodsukkernivå
  • Alkohol/rusmidler i kroppen
  • Lavt stoffskifte
  • Statiner (finnes blant annet i kolesteroldempende midler som for eksempel Lipitor)

Denne listen er på ingen måte uttømmende og om du har noen som helst genetisk eller medisinsk tilstand, eller tar noen medisiner bør du ta en prat med fastlegen før du setter i gang med hardtrening.

ER DET NOEN ØVELSER EN BØR UNNGÅ?

Det er ikke slik at noen øvelser er mer farlige enn andre, men rabdomyolyse ses ofte i sammenheng med eksentrisk trening – det vil si at en holder igjen (slipper ned) vekten i stedet for å løfte.

Crossfit, boot camps og andre harde treningsformer der det er mye hopp og ekstrem muskelbruk blir nevnt som typiske treningsformer der rabdomyolyse oppstår, men det har nok like mye å gjøre med at det er treningsformer som tiltrekker seg en del viljesterke mennesker. En god instruktør vil fort se hvor mye den enkelte bør presse seg.